Múlt hónap közepén, 2024. március 14-15-én konferencia zajlott Madridban, két kollégánk, Mayer Gyula és Simon Zoltán részvételével.

Az alábbiakban olvasható Simon Zoltán rövid összefoglalója az eseményről, látható a program, valamint az a pillanat is, amelyre kollégánk beszámolója végén diszkréten utal: a madridi egyetem Klasszika-filológiai tanszékének ajándékozza Mayer Gyula az Aranybulláról szóló tanulmánykötet angol nyelvű verzióját. Azt hiszem, levonhatjuk a következtetést, hogy kollégáim nemcsak a tudományban kiválóak, hanem marketingben is, aminek révén igazán messzire eljutott az intézetünk támogatásával készült kötet.

***

2024. március 14–15-én Madridban Janus Pannonius: lectores, coleccionistas, antologías / Janus Pannonius: Readers, Anthologies, Collectors címmel közös műhelykonferenciát rendezett a madridi Complutense Egyetem Klasszika-filológiai Tanszéke (Departamento de Filología Clásica de la UCM) és a HUN-REN BTK Moravcsik Gyula Intézete. A szervezésben a spanyol humanizmuskutató, Alfonso Lombana Sánchez vállalt oroszlánrészt, a rendezvényt a Complutense Egyetem mellett a Madridi Magyar Nagykövetség is támogatta.

            A konferencia ünnepélyes megnyitójaként március 14-én a Madridi Magyar Nagykövetség fogadáson látta vendégül az előadókat és az érdeklődőket. Másnap három szekció követte egymást: 1. Janus Pannonius, 2. Colleccionistas / Collectors, 3. Florilegios, antologías y colecciones: Grupo de investigación Manipulus / Florilegia, anthologies and collections: The Research Group Manipulus. A Moravcsik Gyula Intézetből a Humanizmuskutató Osztály vezetője, Mayer Gyula a Janus Pannonius-szöveghagyományról tartott előadást, Simon Lajos Zoltán tudományos főmunkatárs Janus Pannonius 16. századi recepciójáról, Molnár Dávid (Pécsi Tudományegyetem) Janus Pannonius elégiaköltészetéről beszélt. A második szekcióban Zsupán Edina (OSZK) a Corvina-kutatás legújabb eredményeiről, Matilde Malaspina (Koppenhágai Egyetem) pedig Kolumbusz Ferdinánd nagy jelentőségű könyvtáráról adott elő. A harmadik szekcióban a Complutense Egyetemen működő Manipulus-kutatócsoport (La literatura latina en extractos: florilegios, antologías y colecciones de la Edad Media y el Renacimiento) mutatkozott be Montserrat Jiménez San Cristóbal, Beatriz Fernández de la Cuesta González, Irene Villarroel Fernández és Patricia Cañizares Ferriz előadásaival.

            A kiváló hangulatú rendezvény záróeseményén Mayer Gyula az Aranybulla angol nyelvű díszkiadását ajándékozta a Complutense Egyetem Klasszika-filológiai Tanszékének.

 

171069841360117107006603601710700660378

 

workshop