MEGHÍVÓ

Szeretettel várjuk Önöket a Körúti Könyvtárba az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH), a Libri Kiadó és a Magyar Kultúráért Alapítvány együttműködésében 2022-ben elindított

Kaleidoszkóp Könyvek

című új tudományos ismeretterjesztő zsebkönyvsorozat három kötetének bemutatójára.

Időpont: 2023. április 20., csütörtök 17:30-tól

Helyszín: Körúti Könyvtár – Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, 1066 Budapest, Teréz körút 2-4.

A belépés ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges a
e-mail címen.

A rendezvény a Budapest 150 – Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként valósul meg.

Moderátor: Domanits András, az InfoRádió szerkesztő-riportere

 

Bemutatásra kerülő kötetek:

 

Kontschán Jenő: Kis akarológia – Az atkák titkos élete

Az élővilág apró termetű képviselőiről, az atkákról a legtöbben viszonylag keveset tudunk. Pedig e parányi lények régóta ott vannak velünk mindenütt: a kertünkben, a bútorainkon, sőt olykor kellemetlen vendégként a kamránkban tartott lisztben is. Egyes fajok temérdek bosszúságot okozhatnak, mások viszont óriási szerepet játszanak a kártevők elleni küzdelemben vagy akár a növényvédelemben.

A Kis akarológia izgalmas utazásra hív minket az atkák elképesztően gazdag, eddig ismeretlen világába. A zsebkönyv bemutatja az atkák legfontosabb csoportjait, felépítésüket és életmódjukat, majd arra is kitér, hogyan válhatnak e kicsiny állatkák az emberiség segítőtársaivá.

Kontschán Jenő az MTA doktora, az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének igazgatója és tudományos tanácsadója, a Széchenyi István Egyetem Növénytudományi Tanszékének kutatóprofesszora, több mint 300 atkafaj felfedezője és első leírója. Legfontosabb kutatási területei az agrárterületek atkafaunája, az atkák taxonómiája, ökológiája és állatföldrajza, valamint a növényvédelmi akarológia.

 

borito hatalom es kolteszet 1

Adorjáni Zsolt: Hatalom és költészet – Irodalom a hellenisztikus korban

Nagy Sándor birodalmának romjain, Alsó-Egyiptom területén virágzó kultúra alakult ki a Kr. e. 3. században. A királyság központjában, Alexandriában több költő is alkotott, akiknek a munkássága a város híres könyvtárához, valamint a királyi udvarhoz kötődött.

Hogyan határozta meg ez a sajátosság, ez a hatalmi viszony a korabeli költészet témáit és kifejezésmódját? Milyen szinten kapcsolódnak az egyes alkotások a klasszikus irodalomhoz? Hatottak-e ezek a művek az utókorra, és mennyire tekinthető ez a hagyomány élőnek manapság? Többek között ezekre a kérdésekre kaphat választ az olvasó a jelen könyvből, amelyből egy rég letűnt kultúra köszön rá a ma emberére.

Adorjáni Zsolt klasszika-filológus, az ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpont Moravcsik Gyula Intézetének tudományos munkatársa, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója. Kutatási területe a klasszikus és hellenisztikus görög irodalom.

Pintér Gergő: A számok rejtett építőkövei – A prímek

A számok mindenhol jelen vannak: a pénzügyek intézésénél, az épületek tervezésénél. A számok között állítólag nagyon fontos szerepük van a prímszámoknak. De akkor hogy lehet, hogy mégsem találkozunk velük? Vagy csak nem vesszük észre őket? Miként vágnak a prímszámok öntörvényű rendszert a számok bárgyú egyhangúságába? Mi közük a zenei hangokhoz és az internetes titkosításhoz?

Jelen kötet ezekre a kérdésekre keresi a választ, miközben bemutatja, milyen szoros összefüggésben van az életünkkel, világszemléletünkkel, és hogyan hat a mindennapjainkra a matematika. Így az olvasó megismerheti e gyakran merevnek, száraznak vélt tudomány szabadságát és teremtő erejét.

Pintér Gergő matematikus, az ELKH Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet tudományos munkatársa. Minden szinten űzi és tanítja a matematikát. Topológia és szingularitáselmélet témában doktorált, jelenleg egy fizikus kutatócsoporttal kvantumrendszerek topológiai jellemzőit vizsgálja. Főleg különböző területek kapcsolódásai érdeklik, a MateMorfózis előadás-sorozat keretében szórakoztató fesztiválműfajt formált a „felsőbb” matematikából.