2022. október 26-án az Országgyűlés Hivatalának Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága és a Magyar Tudományos Akadémia szervezésében tudományos konferenciára került sor Aranybulla 800 címmel. Az Országház főrendházi üléstermében lebonyolított ünnepélyes rendezvény az Aranybulla kibocsátásának 800. évfordulójára megemlékező rendezvénysorozat része.

A konferencia fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke volt, akinek köszöntő szavait Bellavics István, az Országgyűlés Hivatala közgyűjteményi és közművelődési igazgatója tolmácsolta a szép számmal összesereglett közönség felé. Az eseményt ezt követően a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Freund Tamás nyitotta meg. A két szekcióba osztott előadások nem csupán középkori történelmünk kiemelkedő forrásának, az 1222-ben kiadott Aranybullának a szigorúan vett szövegét és történetét tárgyalták, hanem sokkal szélesebb vásznat festve a hallgatóságnak, bemutatták a korszak történetének gazdaság-, egyház- és művészettörténetét is. Az előadások másik része pedig az Aranybulla kutatástörténetével, utóéletével, jogtörténetével, magyar fordításának keletkezéstörténetével, valamint 1920. századi recepciótörténetével foglalkozott.

Intézetünket Szovák Kornél intézetigazgató képviselte a rendezvényen, aki II. András 1222. évi kiváltságlevele az egyháziaknak címmel, „az egyházi Aranybulláról” adott elő.

A hallgatóság számára külön élményt jelentett, hogy az előadók mögött az üléstermet díszítő híres Jantyik Mátyás festményt láthatták, amely II. András királyt az Aranybulla kihirdetésének pillanatában ábrázolja.

 

...és e festmény "akcióban", az éppen előadását tartó Szovák Kornéltól balra:

 

Az előadásokat a szakterület kiválóságai tartották, a konferencia programja itt érhető el:

https://www.parlament.hu/web/orszaghaz/rendezvenyek?honap=2022-10&esemeny=63954795

Somogyi Szilvia

(A nyitókép a Wikipédiáról származik.)