Adorjáni Zsoltnak, intézetünk munkatársának új könyve jelent meg, melyben a hellenisztikus költészetbe nyújt betekintést a szigorú tudományosság normáinak megfelelő módon, ugyanakkor közérthető stílusban.

A könyv az ELKH Kaleidoszkóp Könyvek sorozatában jelent meg a Libri Kiadó gondozásában. Az ismeretterjesztő sorozat kötetei a magyar tudományos kutatás legfrissebb és legizgalmasabb eredményeibe nyújtanak betekintést.

 

borito hatalom es kolteszet

Bővebb ismertető

Nagy Sándor birodalmának romjain, Alsó-Egyiptom területén virágzó kultúra alakult ki a Kr. e. 3. században. A királyság központjában, Alexandriában több költő is alkotott, akiknek a munkássága a város híres könyvtárához, valamint a királyi udvarhoz kötődött.
Hogyan határozta meg ez a sajátosság, ez a hatalmi viszony a korabeli költészet témáit és kifejezésmódját? Milyen szinten kapcsolódnak az egyes alkotások a klasszikus irodalomhoz? Hatottak-e ezek a művek az utókorra, és mennyire tekinthető ez a hagyomány élőnek manapság?

Többek között ezekre a kérdésekre kaphat választ az olvasó e könyvből, amelyből egy rég letűnt kultúra köszön rá a ma emberére.

A könyv fejezetei:

A hellenisztikus irodalom hagyományozása

Költő és filológus

Költő és király

Theokritos és Ptolemaios

Poseidippos és Arsinoé

Kallimachos

             Istenhimnuszok

                               Zeus

                              Apollón

                              Artemis

           Aitia: Akontios és Kydippé

           Az istenné váló királynő (Ektheósis Arsinoés)

Apollónios Rhodios és Libyé mítoszai

Zárszó avagy utóéleti vázlat