2023. június 26-28. között rendezték meg a malmöi egyetemen az okkultizmus egyetemi-akadémiai kutatásának egyik legfontosabb műhelyeként számon tartott European Society for Western Esotericism által kétévente megrendezett szokásos konferenciát.

Kijelenthető tehát, hogy a konferencia és a találkozó az év egyik jeles tudományos eseménye. A konferencia témája az ezoterikus tudományokban megjelenő gyakorlati eljárásokkal kapcsolatos kérdések voltak. E téma köré csoportosultak a plenáris előadások is, így például Linda Woodhead (King’s College, London) az Angliában ma is létező jóslási technikákról beszélt, Lawrence M. Principe (John Hopkins University) pedig azt illusztrálta, hogy ő maga miként bizonyította azt, hogy az alkímiai folyamatleírások valós laboratóriumi kísérleteket ábrázolnak.

A konferencián több mint kétszáz jeles tudós vett részt, és az egyes szekciók átfogták az ezoterikus hagyományok vizsgálatát az ókortól egészen napjainkig (modern divináció, tarot). Az ókori mágiáról több szekcióban is voltak előadások. Roxanne Bélanger például a kopt mágikus amulettekről beszélt, Christopher A. Faraone (Chicago University) a görög titkos, otthon végzett mágikus praktikákról beszélt.

A konferencia több szempontból is hasznos volt. Egyrészt az előadások bemutatták a kutatás leginkább kurrens problémáit az antikvitástól a jelenkorig, másrészt több olyan prezentáció is volt, amelyek jelentősen hozzájárulnak az általam végzett kutatások (mágia a Picatrixban, Cornelius Agrippa De occulta philosophiája) elmélyítéséhez, és a konferencián is elhangzott előadásomból (Necromantic divinatory practices and the function of suffumigations and toxic mixtures in the Latin Picatrix) készülő tanulmány elkészítéséhez. A kérdések jobb megértéséhez személyes beszélgetések is hozzájárultak (Ch. Faraone, Liana Saif, Noel Putnik).

Lényegében a konferenciához kapcsolódóan tarthattam előadást július 3-án Szegeden a Theatrum mundi (Eastern & Western Traditions of European Iconology, 6) konferencián („People are only parading through the cosmos” Nature as a Spectacle in the Hermetic Literature), ami ugyancsak jelentős hagyományokkal rendelkező nemzetközi esemény.

Hamvas Endre Ádám