Április 25-27. között Madridban az Universidad Complutensén a görög filozófiáról, illetve annak hatástörténetéről szóló nemzetközi konferenciát rendeztek.

A konferencián angol nyelven adtam elő a hermetikus irodalom krakkói recepciójának történetéről, amelyben az olasz ferences tudós Hannibal Rosseli (1525-1592) munkásságát ismertettem. A hallgatóság számára a téma érdekes volt, mivel a prezentáció egy kevésbé ismert területet mutatott be, továbbá rávilágított arra, hogy az adott korszakban milyen jelentős alkotókkal kell számolnunk Közép-Európában is. A visszajelzések alapján a témának ez a vonatkozása is különös érdeklődésre tart számot.

A konferencia három napján számos előadás hangzott el a görög filozófia minden korszakáról a preszókratikus kortól a jelentős hellenisztikus iskolákig, betekintést engedve a legfontosabb, kurrens kutatási témák anyagába.

A konferenciát az elismert Platón-kutató, Thomas A. Szlezák plenáris előadása zárta, ami általában a filozófiai megértés, közelebbről pedig a görög filozófiai szövegek mai megértésének problémáját járta körül. 

Mindezek mellett a konferencia jó lehetőséget adott nemzetközi kapcsolatok kialakítására is.

Hamvas Endre