Megújuló latintanítás címmel került idén megrendezésre az akkreditált továbbképzés és szakmai nap latintanárok részére, amelyet éves rendszerességgel megrendeznek azóta, hogy 2005-ben közös szervezésben elindította Czeglédi Sándor szakmai felelős, a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar adjunktusa és a Református Pedagógiai Intézet.

A program szervezőiként az elmúlt években csatlakozott hozzájuk az ELTE Eötvös József Collegium, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Klasszika-filológia Tanszéke, valamint a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Moravcsik Gyula Intézet.

A kétnapos program 2023. március 9-én délután egy online kurzussal vette kezdetét. Augustus önéletírásától és a római kor íróeszközeitől a II. Rákóczi Ferenc Latin Fordítási Verseny eddigi tapasztalatain át egészen a klasszikus ókor és a heavy metal dalszövegek kapcsolatáig, a latintanítást segítő videojátékok és honlapok bemutatásáig számos témában hallhattak előadást a résztvevők.

Másnap az Eötvös Collegiumban folytatódott a továbbképzés immár személyes jelenléttel. Moncz Anikó, a Református Pedagógiai Intézet igazgatóhelyettese köszöntötte a résztvevőket, majd Takács László (PPKE BTK; BTK Moravcsik Gyula Intézet), a továbbképzés egyik szervezője üdvözölte a jelenlévőket, és tartotta meg a nap első előadását Cato Censorius szavainak – Ceterum censeo – értelmezéstörténetéről. Ezen a napon sem maradtak el az interneten elérhető feladatok és játékok, amelyek mellett irodalomtörténeti előadás, epigrammafordítás, Augustus Prima Porta-i szobrának elemzése, latin nyelvkönyv bemutatása szerepeltek a programban. Szőke Ágnes nyugalmazott középiskolai tanár a fordítás típusú dolgozatok értékeléséről tartott előadást, s a továbbképzés minden résztvevőjét megajándékozta A latintanítás berkeiben című könyvével.

A továbbképzés előadóinak, akik a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium, a BTK Moravcsik Gyula Intézet, a Budapesti Piarista Gimnázium, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Kiskunhalasi Szilády Áron Református Gimnázium, a Miskolci Egyetem, illetve a Pázmány Péter Katolikus Egyetem munkatársai, ezúton is köszönjük munkájukat.

 

jl 75

 

tl 75

 

Az első képen Jankovics László, a másodikon Takács László látható.

A fotók a Moravcsik Gyula Intézet tulajdonai.