Időközben lezajlott a Pro Scientia Aranyérmesek Társaságának rendszeres, kétévente megrendezésre kerülő seregszemléje, melynek házigazdája ezúttal a Szegedi Tudományegyetem volt. (2022. október 13-15.)

A jelenlévőknek nem mindennapi szellemi csemegében lehetett részük, amennyiben párhuzamos szekciók nélkül csaknem ötven előadást hallgathattak meg a két és fél napos rendezvényen. A bölcsészet- és társadalomtudományokon kívül képviseltették magukat a jog- és természettudományok is. Az előadók közérthetőségre törekedtek, így nem számított ritkaságnak, hogy a témákhoz kérdések formájában más tudományterületek képviselői is hozzászóltak. A gyümölcsöző szakmai rendezvényt kiváló kulturális (orgonakoncert a szegedi dómban) és egyéb közösségi programok (pl. kerekasztal-beszélgetés a kutatói életpályáról) egészítették ki.

Emlékeztetőül az esemény linkje:

https://psat.hu/esemenyek/xvi-psak-szeged-2022-oktober-13-15-reszletes-program

Végül Adorjáni Zsolt előadásának absztraktja:

child goose louvre ma40

Gyermekképek a hellenisztikus irodalomban

Általános vélekedés a hellenisztikus irodalommal kapcsolatban, hogy itt jelenik meg először a gyermekség realisztikus ábrázolása. Ennek hátterében sokan a képzőművészet hatását sejtik. Tény, hogy a hellenisztikus kisplasztikában valóban megjelennek korábban sosem látott témák, közöttük gyermekek is hétköznapi tevékenységekkel, például a híres „Libatömő” (Gänsewürger), Boéthos munkája, ahol egy kisfiú „küzd” éppen egy termetes libával. Akármint legyen is, annyi bizonyosan állítható, hogy a jelenség mögött a gyermekség önértékének felfedezése áll. Előadásomban a gyermek irodalmi ábrázolásának legemlékezetesebb példáiból szemezgettem. Valamennyi bővelkedik humoros mozzanatokban, ami a témát különösen alkalmassá teszi tudománynépszerűsítő előadásban történő bemutatásra.

 

(A kép a Wikipédiáról származik.)