A Latinitas Hungarica előadás–sorozat keretében Zágorhidi Czigány Balázs előadása következik Latin nyelvű oklevelek magyar feljegyzésekkel a középkori Margit-szigetről címmel.

szigeti oklevelek 01 


Időpont:
2022. november 18., péntek, 18:00

Ismertető:
A középkori domonkos szerzetesség keretei között az anyanyelvűség kérdése elsősorban a rend női ágának lelki gondozásához kapcsolódott. Bár ennek Magyarországon is vannak korai emlékei (pl. Ómagyar Mária-siralom), a meghatározó források mégis inkább a rend késő középkori reformjához kapcsolódnak. Ezek legismertebb csoportja a 15-16. század fordulóján a Margit-szigeten másolt magyar nyelvű kódexek sora (Margit-legenda, Domonkos kódex, stb.). Utalnak nyomok a magáncélú levelezés körében is a magyar nyelv használatára (Elena priorissa levele), de a hivatalos írásbeliséghez kapcsolódóan mind ez ideig nem bukkantak fel magyar emlékek. Az újabb kutatások a Margit-szigeti apácakolostor gazdag levéltárában nagyszámú, az oklevelek hátlapjára feljegyzett hosszabb-rövidebb magyar nyelvű szöveget tártak fel. A hátlapi feljegyzések az oklevelek tartalmára utalnak, így sokat elárulnak a hivatalos latin nyelvű írásbeliség mögött rejlő anyanyelvi nyelvhasználatról.

A Bölcsészettudományi Kutatóközpont Moravcsik Gyula Intézet és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet– és Társadalomtudományi Kara Latinitas Hungarica címmel előadás–sorozatot szervez a középkori Magyarország latin nyelvű egyházi és világi kultúrájának bemutatására. A 45-60 perces előadásokra 2022. október 7-étől péntekenként 18 órakor kerül sor.

A programokon való részvétel díjtalan.

Helyszín: Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar, Danubianum, 1111 Budapest, Bertalan Lajos u. 2. (303-as terem).