Latinitas Hungarica előadás-sorozatban Somogyi Szilvia és Mikó Gábor Árpád-kori törvényszövegeink kiadási problémái címmel tartanak előadást.

Árpád-kori törvényeink a honi középkori latinság becses szövegemlékei. Fennmaradásuk jelentőségét nehezen lehet túlbecsülni, hiszen a megszülető keresztény magyar állam számos intézményéről, társadalmi jelenségéről e latin nyelvű forrásokból értesülhetünk. A szövegkorpusz mennyisége és a szövegeket hordozó kódexek és kéziratok száma nyugat-európai összehasonlításban szerénynek mondható, sajátos módon mégis egy mára már majdnem százhúsz éves, mai elvárások szerint szövegkritikainak aligha nevezhető kiadásban olvassuk őket. Jelen előadás részben azt a problémát járja körbe, hogy miként alakult ez így. Az előadás első felében az előadók közérthető formában bemutatják, hogy elődeink meddig jutottak el a latin textus kritikai feldolgozásában. Ebben a részben általános módszertani problémákat érintenek. Az előadás második felében pedig gyakorlati szövegpéldákkal világítják meg az elvégzendő munka nehézségét.

 

latinitas hungarica plakat 2 1

 

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Klasszika Filológia Tanszéke és a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Moravcsik Gyula Intézet szervezésében folytatódik a Latinitas Hungarica előadás-sorozat a középkori Magyarország latin nyelvű egyházi és világi kultúrájáról. A 45-60 perces előadásokra szerdánként 18 órakor kerül sor.

Időpont: 2023. március 29., szerda, 18:00
 
Helyszín: Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar, Danubianum, 1111 Budapest, Bertalan Lajos u. 2. (312-es terem).
 

 

 

A meghívó letölthető pdf-ben.